Kızartmalık Yağ
Atık Türü

Yağ

Şununla Atın

PMD çantası veya konteyner

Lütfen Dikkat

Yiyeceklerin kızartılması sonucunda oluşan bitkisel atık yağlardır.

Zararları
Kızartma sırasında, yüksek sıcaklıkta okside olmuş yağda oluşan fiziksel değişimlerden dolayı tekrar kullanımı sağlık açısından zararlıdır.
Kızartma yağları lavaboya dökülmesi halinde lavabo ve kanalizasyon borularının tıkanmasına neden olur.
Atık sulara karışan bitkisel atık yağlar eriştikleri deniz ve nehirlerde suyun su yüzeyini kaplayarak oksijen transferini engelleyerek balık ölümlerine ve balıkların tadının bozulmasına neden olur.
Toprağı kirleterek yapısını olumsuz etkiler.
Bir litre atık kızartma yağı yaklaşık olarak bir milyon litre içme suyunu kirletmektedir.

Verilmesi Gereken Yerler
Kullanılmış kızartma yağlarının kaynağında (mutfak, vb.) ayrı olarak toplanması, biriktirme için mümkünse toplama bidonları mümkün değilse kullanım sonucu oluşan kendi ambalajında biriktirilmesi gerekmektedir.
Lokanta, yemek fabrikaları, otel, motel, yemekhaneler, turistik tesisler ve tatil köyleri ile diğer benzeri tesislerden kaynaklanan yağların toplanması için çevre lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya toplayıcılarla yıllık sözleşme yapılması, evlerdeki kullanılmış kızartmalık yağların ise ilgili belediye başkanlığı tarafından kurulan toplama sistemine verilmesi gerekmektedir.
Ayrıca evlerden kaynaklanan kullanılmış kızartma yağları, en yakın atık getirme merkezine bırakılabilir.
Atık getirme merkezleri için ilgili belediyeler ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.

deneme